Какво е РЕЙКИ?

well-being

Какво е РЕЙКИ?

РЕЙКИ дойде при мен в тежък от живота ми момент. Да, и аз съм човек като всеки един от вас и си имам периодите на спадове и върхове и в здравето, и в личния живот, и в семейството, и в кариерата … Няма да лъжа никого, а най-вече себе си, като обещавам магическо и тотално заживяване в Рая. Няма такъв такъв филм!
Добрата новина е, че ние хората постянно се променяме. От нас зависи в каква посока ще направим изборите си – съграждане и подобряване или разрушение и влошаване на своя живот и този на другите.
Кому е нужно да се изправим пред смъртта и когато превъртаме лентата на живота си, да се окаже че е имало и друг начин … Кому е нужно да страдаме и да предизвикваме страдание, вместо да си припомним генетично заложената ни способност да се слеем и бъдем живота, радостта, щастието, удовлетворението, страстта?!

РЕЙКИ означава:
ЕНЕРГИЯ НА УНИВЕРСАЛНАТА ЖИЗНЕНА СИЛА.

РЕЙКИ притежава едновременно и непроменимо четири уникални качества, които я правят безвредна:
1. Получаването на настройка(инициация, посвещение) от учител, гарантира чистота на терапевта.
2. Предава се само от учител на ученик по приемствена линия.
3. Не се нуждае от насочване от човешкия ум.
4. РЕЙКИ никога не може да причини вреда.

РЕЙКИ е вид лечителско изкуство и духовен Път.
РЕЙКИ изцелява, като връща хора, животни, растения, събития, ситуации, към правилното функциониране и баланс.
РЕЙКИ ни поставя в личната ни мисия и Път.
РЕЙКИ ни освобождава от грешните програми на:
– болести,
– проблеми с парите,
– проблеми с външния вид и килограмите,
– проблеми с липсващ или наличен партньор,
– проблеми от зависимости(алкохол, цигари, наркотици и др.)
– проблеми с блокажи в кармичния път,
– проблеми от чужди вмешателства,
– проблеми от околната среда,
– страдание на животните, растенията, въздуха, водата, земята,
– проблеми с техниката, мебелите, природните стихии
и др.

Звучи ви невероятно? Не ми вярвайте, а проверете сами като се запишете за терапия и/или обучение!

Системата РЕЙКИ (от японското „РЕЙ“ – дух, душа и „КИ“ – енергия, разум) е разновидност на енергийно изцеление. Тя е форма на алтернативно лечение, преоткрита и доразвита от Сен Сей Микао Усуи в Япония през първата половина на 20-ти век. РЕЙКИ може да има буквално мигновен траен и доказуем лечебен ефект, само когато пациентът съдейства на квалифицирания опитен РЕЙКИ терапевт.

РЕЙКИ не е религия и не влиза в конфликт с нито една от съществуващите (в които няма насилие и смърт).

За да използваме РЕЙКИ като лечебен метод за тялото, ума, емоциите, ситуациите и подобряване на Карма, трябва да имаме знания за тази енергия. Обучението включва:
– лечение на цялото тяло физически, емоционално, ментално, кармично;
– работа с аурата;
– интуитивна рейки;
– хармонизиране на чакрите;
– специални позиции за специфично лечение;
– настройка и работа със специфичните РЕЙКИ символи, които позволяват работа от разстояние във време-пространството;
– правила за здравословно хранене и хармоничен начин на живот,
– не задължително, но в пъти усилващо ефекта от терапията е способността и квалификацията на терапевта за интегрално приложение на РЕЙКИ с масажи, НЛП, коучинг, медиация, медитация, ДАО, йога, психология, семейни констелации, хюман дизайн, езотерика, окултизъм, будизъм, християнство, суфизъм, хиндуизъм, Каббала, тантра и др.

Активният аспект на РЕЙКИ представя доста колоритно многообразие: символи, мантри, позиции на ръцете, работа с чакрите, мисловно лечение, хармонизиране на аурата, лечение от разстояние, лечение с кристали и т.н.

Петте принципа на Рейки Микао Усуи, които той заема от император Мейджи, са:
– Точно днес не се ядосвай.
– Точно днес не се тревожи.
– Точно днес бъди благодарен.
– Точно днес работи усилено.
– Точно днес бъди добър с другите.

Ако разбираме и прилагаме в живота си принципите буквално, те не могат да се превърнат в слова с практическо значение. Вместо да помагат и лекуват, някои от тях биха могли да създадат и проблеми. Всеки, който се опита никога да не се ядосва или да не се тревожи, да работи усилено, да бъде добър и да обича хората, ще свърши като лицемер, потискащ себе си и може да стане напрегнат, циничен или подтиснат заради своя предполагаем провал.

Значението на “Тук и Сега”

В петте принципа на Рейки пет пъти се повтаря думата “днес”, което преднамерено ни насочва осъзнаване на значението на настоящия момент. Всички големи духовни учения приемат, че хората могат да бъдат истински щастливи, да обичат, да открият какво наистина представляват, да усетят пулса на живота, да развият своите таланти и да действат в името на доброто на всички, само ако са ТУК И СЕГА.

Само в настоящия момент пред нас се разкрива възможността да въздействаме върху дадена ситуация и да я променим към по-добро. Ако “живеем” в миналото или в бъдещето, няма да постигнем успехи в настоящия миг, няма да научим нищо, няма да успяваме особено в оцеляването… Ако не сме ТУК И СЕГА, няма да се радваме на живота.

Ключът към тайната на духовното пробуждане може да се открие в думите ТУК И СЕГА. Едно от фундаменталните послания на мистичния път на Рейки е:
“Със своето съзнание бъди в настоящия момент, бъди тук и сега. Това е единственият начин да достигнеш Валиката божествена светлина. Това е единственият начин да промениш живота си към по-добро и да му придадеш по-голямо духовно значение.”

Запазването на будност във всеки настоящ момент е основата на истинското духовно съзнание, което е канал на божествената сила, течаща в съществата, които са пробудени. Чрез тях тя се влива в този свят и е в състояние да поддържа лечението и мира, щастието и развитието.

1. Точно днес не се ядосвай.
Първият принцип на Рейки е свързан със силата на агресията, жизнената сила, чийто дом се намира в чакрата в основата на гръбначния стълб. Ако посланието бъде разбрано правилно, гневът може да се превърне в огромен източник на сила.

Гневът е начинът, по който агресията (агресивната енергия е форма на жизнена енергия) изразява себе си, когато е откъсната от конструктивното действие; т.е. гневът е жизнена сила, на която е отнета възможността да се прояви в действие.

Когато изпитаме гняв, трябва да използваме всички ресурси на ума, интуицията и жизнения си опит, за да стигнем максимално бързо до основата на това чувство, да открием защо Висшият Аз е изпратил тази мощна енергия в тялото и ума ни точно в този момент. След това трябва да намерим начин тази огромна сила да бъде трансформирана и впрегната в полезна работа. Гневът и раздразнението спират в мига, когато скритото намерение на енергията, активизирана в този момент, се превърне в смислено действие. Резултатът е неутрализиране на скритата причина.

Отделните стъпки на тази процедура са необходими само докато се създаде новият навик и се разшири съзнанието, докато бъдат излекувани старите блокажи, които не ни позволяват да действаме. Много полезна може да бъде медитацията Гашо, открита в съчиненията на Микао Усуи, която има специална връзка с практическото приложение на петте принципа на Рейки в живота.

За да направите медитацията Гашо, седнете на стол или възглавница за медитация, сложете дланите пред сърцето и концентрирайте вниманието си във върха на средните пръсти. Всеки момент, прекаран в медитация, е възможно най-добре прекараното време. Най-добри резултати се получават, ако процесът на медитацията е 30 минути на ден.

В този дълбоко духовен лечебен процес е изключително важно да бъде открита истинската причина за гнева.

Това е първият принцип. Когато работите с него, може да лекувате и развивате коренната чакра, която се намира в основата на гръбнака. Силата на този енергиен център е огромна и предизвикателството, пред което се изправяте, е страхотно.

Този принцип може да освободи силата, от която зависят следващите принципи на Рейки, така че те да функционират в наша полза.

2. Точно днес не се тревожи.
В определено отношение тревогите са подобни на гнева. Медитацията, съзерцанието, интуицията, разговорите и гаданията могат да ни помогнат да открием действителната, истинската и свързана с нашата личност причина за тяхното възникване. Това ще ни позволи да превърнем основната енергия, уловена в тревогите и страховете, в конструктивни, смислени действия, които – в последна сметка – ще ни освободят от всичко негативно.

Тревогите показват, че даден аспект от нашето същество (обикновено подсъзнателен) усеща, че губи контрол върху важни неща, необходими за оцеляването или поддържането на важни ресурси. С други думи, подсъзнателният ум вярва, че съвсем скоро нещата могат да станат твърде опасни, болезнени или неприятни и в момента не знае как да се справи с тази ситуация. Можем да решим този проблем, като осъзнаем от какво точно се страхуваме. В повечето случаи, в светлината на съзнанието, причината за страха се оказва недействителна или такава, каквато може да бъде отстранена с малко усилие. Само трябва да погледнем в тъмния ъгъл и да видим, че там не се крие никакво чудовище, или да избягаме навреме, да се защитим ефикасно, да преговаряме или по някакъв друг начин да повлияем положително на ситуацията.

Рейки може да бъде от голяма полза, когато насочим своето внимание към тревогите, отдавайки Рейки на своите шест основни долни чакри в продължение на три до пет минути за всяка от тях. Докато го правим, ръцете не трябва да се допират до тялото, а да са на една-две длани разстояние. В такава рейки позиция може да се достигне по-лесно съответния енергиен център.

Вторият принцип на Рейки “Точно днес не се тревожи” е свързан със силата на страха. Ако се вгледаме по-внимателно в страха, ще открием, че той е само пазач, но много хора го превръщат в управител на своя живот. Когато страхът бъде поставен на мястото, което му се полага, престава да се потиска силата на чакрата в основата на тялото. Нейната енергия става достъпна за нас и следва своя естествен път.

Страхът ни казва: “Остани там, където си! Не мърдай! Стани по-малък, отколкото си!”

Рейки ни казва: “Познай своите сили. Стани и тръгни по своя път по свой собствен начин! Дай пример на другите, особено на тези, които са по-слаби, помогни им да открият своя личен път и да го осъзнаят!”

Работата с този принцип лекува важните области на втора и трета чакра.

3. Точно днес бъди благодарен.
Благодарността означава опознаване на голямото благоволение, на божествената благодат, която живее във всичко, което ни се дава, независимо дали ни изглежда малко или голямо. Нищо от това, което животът ни дава, не е предварително определено. Енергийните потоци на божественото могат да текат към нас, но понякога могат и да не текат. Личната ни заслуга е минимална, ако се сравни с огромното усилие, което животът полага, за да достави на всеки от нас всичко, от което се нуждаем.

Практическата благодарност означава да свържем себе си с мрежата на живота и поддържани от нас, да достигнем до силата на истинската вяра. Когато сме благодарни, значи признаваме величието на творческата сила. Признаваме и силата на божествената искра, която живее във всеки от нас и дава възможност на сърцето ни да бие, а на тялото и ума позволява да живеят. Благодарността е израз на доверие. Тя ни позволява да постигаме успех.

Благодарността изостря усещането за разбиране на божествените сили. В теорията за чакрите този ефект може да се свърже с шеста чакра, разположена в центъра на челото.

Този принцип на Рейки ни помага да не свършим живота си в самота. Единствено тези, които осъзнават връзката между всички неща в живота, могат наистина да възприемат божественото. Без значение кои сме, откъде идваме и как се развиват нещата за нас в момента, ние можем да призовем благодатта на божествената сила, да използваме всичко, което е необходимо, и да започнем да подобряваме нещата от живота.

Източникът на живота предлага достатъчно храна за всички. Не е необходимо да воюваме един срещу друг, за да се развиват нещата добре за нас. Можем да развиваме себе си и ако ни е останала някаква сила, да се застъпим за тези, които са по-слаби. Трябва да се молим за помощ, да сме внимателни и да благодарим за това, което получаваме. Ако приемем този принцип от дълбочината на сърцето си, ще разберем, че точните неща винаги идват при нас в точния момент.

4. Точно днес работи усилено.
Да работиш в духовен смисъл, означава главно и предимно да работиш върху себе си. Само когато го правим както трябва, при това постоянно, можем постепенно да се отворим към нашия божествен Аз. Тази усилена работа няма да е наложена насила от някой друг. Тя е необходима, защото в противен случай добре затвърдените привични модели на страха и ненаситността, на чувството за отделеност и затвореност, на завистта и омразата, на съмнението в себе си и несъзнателността, на отказването от себе си и безотговорността, ще узурпират управлението на нашия път в живота и ще унищожат лечебния резултат, постигнат трудно с помощта на любовта, вниманието, разширяването на съзнанието и преданите, целенасочени действия.

Целта на принципа “Точно днес работи усилено” не е да превърне работохолиците в светци.

Точно толкова важно е, работейки върху себе си, да отделим време за почивка и дълбока релаксация. Неспособността за истинска релаксация е широко разпространена на нашето време. В своите мисли и чувства ние се лутаме между страха да не изпуснем нещо или да не бъдем наказани за нашия “мързел”, от една страна, а от друга, страхуваме се, че чрез релаксацията ще се приближим прекалено близо до себе си и вече няма да можем да потискаме неприятните неща, които бихме могли да открием.

За да се излекуваме от тези лоши навици, са необходими определени усилия. В този смисъл усилената работа означава да се приложат сериозни усилия, за да се върви по пътя към Бога. Единствено този вид упоритост може да разтвори и хармонизира трайно блокажите, които не ни позволяват да се обединим отново с Бога.

Ако не се ангажираме сериозно с работата си, ако не работим упорито върху себе си в рамките на нашата професия и не изпълняваме своята роля в света толкова добре, колкото е възможно, няма да можем да открием пътя към себе си и да вървим по него. Подобно на отношенията с хората и на всичко останало в живота и работата трябва да се приема сериозно, да доставя удоволствие и радост. Тогава можем да позволим на своите таланти да се изявят и силата ни да укрепне, а и другите ще имат полза от нашата дейност.

Принципът “Точно днес работи усилено” ни насочва да се ангажираме истински с живота, да не си губим времето и да използваме всичките си възможности. Нашето време на земята е скъпоценно, защото можем да научим някои неща и да ги претворим в реалност само докато сме тук, върху тази планета.

5. Точно днес бъди добър с другите.
Вероятно най-голямото предизвикателство е да се отнасяме един към друг с любов. Защото истинската духовна любов изисква най-доброто от всеки участник, а не просто да са налице добри намерения.

Принципът “Точно днес бъди добър с другите” означава да признаем и почитаме божественото у другите. Когато виждаме съзидателната сила във всяко нещо и се научим да уважаваме нейните прояви, можем да направим и следващата стъпка – да познаем себе си в многобройните огледала и да усетим пламъка на живота вътре в нас. Всички ние сме свързани, в края на краищата, намираме се в една лодка.

Принципите на Рейки в Системата на Микао Усуи за естествено лечение не трябва да се разбират като наръчник от правила. Те са призив да анализираме внимателно и цялостно своето поведение и да се откажем от безполезните навици.

Предназначението на принципите е да ни провокират и стимулират да се замислим по-дълбоко за своя живот. Те са коани (духовни загадки), помагащи да се освободим от рационалния ум, който иска винаги да контролира всичко до най-малката подробност, но в действителност знае малко за истинския живот. Те оказват неоценима помощ за практическия подход към Рейки.

За какво помага РЕЙКИ?

Как и къде да усетя ефекта от РЕЙКИ? 

Запишете се за семинара за обучение и инициация в Първо ниво ТУК 

или

се свържете с мен ако имате въпроси:

Ива Митева-Славчева, Мастер РЕЙКИ

ivamitevaslavcheva@gmail.com

 

#Рейки , #Карма , #коан , #чакри, #Ива, #Тантра, #ТантраРейки